2019. február 24., vasárnap

Gyöngyhálós golyó

Egyre terjed ez a fülbevaló az Etsy-n ahol szebbnél-szebb variációját lehet látni. Itt pl. egy szép kék.

Napokig gyűjtögettem a különböző nézeteket, hogy kitaláljam hogyan kell megfűzni, mire rájöttem, hogy ugyanúgy mint bármelyik karácsonyfa gömböt, csak ez ici-pici méretben van.

Aki díszített már ilyen gömböt annak gyerekjáték lesz, a képeim alapján, ...aki még nem annak itt az infó:
- A háló közepe a gyöngy tetején van, 15/0 kásából 6 szemes az alapkör, amelyből 6 póklábat kell képezni. A kezdő és a befejező szem 11/0 így könnyebb velük bánni utána.
- Ha megvan a pók az alsó 11/0-kal össze kell húzni a lábait, közé mehetnek 15/0 gyöngyök, de mielőtt meghúznátok tegyétek bele a golycit. Ha nem elég feszes lehet egy kásával rövidebb lábat készíteni, vagy körbemenni mégegyszer csak a 11/0-kon. A lényeg, hogy szépen ráfeküdjön a golyó oldalára nem lehet plötyi.
- Ezután jön a keresztirányú merevítés, az egyik lábon visszamegyünk az első swariig, majd a 15/0 kásákból készülhet körbe a keresztháló. A közlekedés a teklán és az alatta levő kásán történik. Érdemes körbemenni először a háló egyik keresztmerevítőjével, majd fordulás és berakni a másik irányt, a körözés nem tesz jót a mintának. (Segítség az utolsó képen)
- Ha ez kész, lehet fakultatívan menni még egy kört a felső első kásákban és 11/0-val kitölteni a lukakat, de ez már csak részletkérdés, nem létszükséglet.

Még egy jótanács: a középső gyöngy súlyát ellenőrizzétek, nem javaslom a swari kristály tekláit annak, akinél limitált a füli súlya. Nálam 8 g a határ, ez a prototípus vészesen közelít hozzá mert nem mértem meg a golyó súlyát - tulajdonképpen örültem hogy egyáltalán volt itthon ilyen nagy méretű golyó. :)
A nyers golyó súlya 3,22 g volt, beszövés után 4,42 g lett. A rövid füli súlya a szerelékkel és a kiegészítő gyöngyökkel 5,92 g, a pomponnal viszont már 7,58 g. Az a baj, hogy a hosszú fülik a gyengéim. :D  

Jó fűzögetést!


Fázisfotó a keresztmerevítésről


1 megjegyzés: