2019. november 30., szombat

Makramé nyaklánc

Valami naturálisabb nyakláncra vágytam, amit kötött, horgolt vagy csipke cucchoz is fel lehet venni a hétköznapokra.

A keresgetés közben találtam rá nagyon szép ékszerekre a Pinteresten és villámgyorsan telt is a Makramé könyvtáram, annyi csodaszép dolgot találtam.

Viszont a technikáról semmit sem tudtam és sajnos tanfolyamot sem találtam ahová beiratkozhatnék. Úgyhogy maradt a YouTube és a sok szörnyen életlen és "nem a fókuszban" csomózós videók hada. 

Azonban hiába a sok tutorial attól még mindig nem tudtam milyen fonalból is kellene próbálkoznom. Szerencsére Tiszi közel lakik hozzám és be is szabadulhattam hozzá a boltba (ezúton is köszönöm a lehetőséget és az időt) és mindent megfogdoshattam, melyik is viselkedne szépen egy ékszerben.

Elsőre egy viaszolt 1 mm-es zsinórt próbáltam a méz színe nagyon megfogott, de rendkívül nehéz volt vele dolgozni és hatalmas csomók is születtek. A kő befoglalása még ment, de a nyakláncrész további részén lévő apró csomókat már nem volt képes szépen visszaadni. Viszont jól lehetett égetni és jó kis göböt képzett a szál olvadás közben. 

A második próba egy viszkóz horgolófonal volt kb 0,5 mm-es vastagságban csodaszép fénnyel és drapp színnel, de sem görcsölni nem lehett mert szétugrott, sem olvasztani mert lángolt mint a gyertyakanóc.

A harmadik próba egy 0,85 mm-es shambala zsinór fantázianévre hallgató nylon szál volt, ami viszont telitalálatnak bizonyult. Tiszinél feketében volt - számomra emészthető színben - ezen gyakoroltam a görcsölés fortélyait. A fekete szín jól feladta a leckét az őszi sötét estéken kifolyt a szemem, nem is láttam igazán mi alakul a kezem alatt.

De a makramé lényege, hogy biztos kézzel és technikai tudással azonos szálfeszítéssel lehet egyenletes csomókat készíteni, úgyhogy gyakoroltam a csomókat rendületlenül. Nem mondom, hogy ennyi gyakorlással már bármit meg tudnék csinálni :D de végre megszületett egy vállalható darab a sok kudarc és bontás után.

Nagyon tetszik a technika, kevés ismerettel de kitartással mutatós darabokat lehet készíteni vele. Biztosan nem ez lesz az utolsó ékszer amit készítettem vele.

 Minta: Ecocrafta

  

2 megjegyzés: