2020. január 11., szombat

Csavarodós motívumok

Nem hagyták nyogodni a fantáziámat a makraméban rejlő további lehetőségek. 

Az egyik ilyen volt, hogy 2D-ből 3D-be váltsak, a másik hogy hagyjuk a sorokat... jöjjenek az indák. No ez a medál épp ilyen volt, nagyon szép variációkat találtam rá a Pinterest-en, kaptak is egy új különálló könyvtárat Csavarodós néven.

A következő lépés az ásvány és bronz alkatrészek beszerzése volt. Meg kellett állapítanom, hogy a makramé ékszerekben nekem szokatlanul kicsi kövek vannak (így nehéz szép rajzolatosat találni) és szokatlanul nagy lyukú gyöngyök. Szóval aki eddig a fűzéssel és hímzéssel "múlatta az időt" annak bőven lesz mit kipótolni, ha makramézni vágyik.

A minta kapcsán addig biztos voltam, hogy be kell foglalnom a követ :), de hogy aztán, hány szálat és hova fűzzek be az már nem volt egyértelmű. Szerencsére sokat segített az eltérő színű oldalsó rész, mert azért ott lehetett számolgatni... így azonnal az is kiderült, hogy az én kövecském bizony még most is nagy lesz, hiába olyan kicsi (36x20mm). 

Az eredeti készítő nagyon jó minőségű fotókat tett fel az ékszerről és több irányból is lefotózta, így bele mertem vágni, de nem csak az nehezítette a dolgot, hogy több szabad szálam maradt, de ahogy össze vissza kereszteződtek a szálak a csavarodás miatt... néha azt sem láttam mit csinálok.

Arról már nem is sápítozom, hogy még számolással sem lehet szimmetrikus oldalakat csinálni, de nem is vártam már mást az eddigi tapasztalatok alapján. Jótanács annak aki erre adná a fejét, a két oldalt muszáj párhuzamosan csinálni. Hímzésnél még valahogy rátart az ember, de itt a csomók miatt simán meg lehet úgy szorítani a szálakat hogy teljesen asszimetrikus legyen, vagy az még a foglalatot is lehúzza a kőről.

A hátsó részét és záródását még nem álmodtam meg, rövid nyakláncnál a csúszós megoldás nekem csak akkor tetszik, ha irtó hosszú szál súlyoz neki ellen, így valószínűleg ismét csak hagyományos (delfinkapocs + hosszabbító vagy T kapocs) megoldást fog kapni.

Inspiráció: EarthBoundMacrame

1 megjegyzés:

  1. If you're trying hard to burn fat then you need to start following this brand new tailor-made keto meal plan diet.

    To create this service, licensed nutritionists, personal trainers, and chefs have united to develop keto meal plans that are powerful, painless, money-efficient, and satisfying.

    Since their launch in January 2019, hundreds of people have already remodeled their figure and health with the benefits a certified keto meal plan diet can offer.

    Speaking of benefits; in this link, you'll discover 8 scientifically-tested ones provided by the keto meal plan diet.

    VálaszTörlés